~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Selasa, 8 Februari 2011

Kempen: "Aku Minat Aku follow Bukan Aku follow Hang Follow"

Assalamualaikum




haa.. hari ni mcm tertarik lak nak join kempen yg dibuat oleh saudara AIMAN ni.. "Aku Minat Aku follow Bukan Aku follow Hang Follow" mcm dah jadi trend kan.. especially blogger2 baru mcm BL ni kan.. kalau korang mcm mana lak.. apa pandangan korang tentang trend aku follow hang follow ni? pentingkah follower bg seorang blogger? 


siyes.. secara jujurnya BL tak kisah sangat pasal isu ni.. cara BL kalau da sapa2 yg tinggal jejak samada kat ruangan komen atau kotak jerit.. insyaAllah BL akan terjah balik blog diorang.. cuma kadang2 yg terlalu taksub nak kejar follower ni yg kadang2 wat BL rasa meluat.. nak cakap salah.. tak cakap pon salah.. sebagai contoh kalau da sapa2 la kan yg tinggalkan jejak kat ruangan komen atau kotak jerit korang macam ni.. "u follow i, i follow u" atau mcm ni lak.. "i dah follow u, u bile lak nak follow i balik".. 

haha! apa pandangan korang.. kalau pikir dari sudut positif kalau dia iklas follow sebab betol minat dgn blog kita takpa la kan.. tapi bayangkan just hanya nak tambahkan bilangan follower kat widget follower tu semata2? adakah diorang akan singgah balik blog kita.. atau itulah kali pertama dan kali terakhir dtg singgah ke blog kita kan.. 

BL akui blog budak logam ni pon bukan hebat mana pon kalau nak dibandingkan dengan blogger2 lain yg lebih baik dan mantop cara penyampaian diorang.. entry2 pon sempoi ja bila baca kan.. cuma kalau leh BL harap kalau sapa2 yg jadi follower blog budak logam ni betol2 ikhlas nak follow la kan.. bukan sekadar follow utk tarik perhatian follow ke blog diorang balik.. 

cara BL senang ja.. sapa2 yg follow BL kompem BL akan follow balik sebagai tanda penghargaan follow blog ni.. dan kalau korang perasan kalau kat ruangan kotak jerit BL selalu tinggal jejak mcm ni.. "PEEEWEEET! dtg cni + polo" dan mcm2 lagi la kan.. BL tinggal jejak mcm ni just nak bagi tau kat tuan blog yg BL dah follow blog diorang.. padahal diorang boleh chek sendiri sapa yg follow diorang kan.. tapi BL tak harap pon diorang follow balik.. 

BL mengamalkan konsep mencari kenalan dalam dunia blog ni.. sebab tu BL suka follow blog orang.. tapi ada BL ajak mana2 blogger utk follow balik BL.. rasa2nya selama 6 bulan lebih bertapak kat dunia blog ni.. lom da kuar g kot statement mcm tu kan.. hurm.. apa2 pon terpulang pada cara masing2 kan.. kalau korang rasa trend "aku follow hang follow ni" memberi kepuasan pada korang.. teruskan la.. tapi apa yg korang dapat dengan mengejar follower semata2 berbanding jika da orang datang follow blog kita disebabkan betol2 minat dengan cara penyampaian kita dalam suatu entry.. haha! tepuk dada tanya selera masing2.. sampai sini ja.. sekian.. wassalam.. :)











p/s: jom pakat ramai2 join kempen ni.. hehe.. ;)

29 ulasan:

Cekodok berkata...

follower pun ada pentingnya.. tetapi yang follow tu janganlah memaksa... itu yang kadang2 tak suke... hehe..

udin berkata...

@Cekodok

haha! betoi2 tak dinafikan.. mmg follower penting gak.. cuma yg suka memaksa follow balik tu yg tak leh tahan kan.. ;)

fRaMe+LenSeS berkata...

hihihi.. tade komen la boss.. hehe.. sebab ta rmai pn follower kat port saya.. ;)

JUNKO-EL-HIDA berkata...

Sokong2..aku akan forwardkan kempen nie dalam entri aku esok..Aku akan kreditkn..Bersama2 kita lancarkan kempen nie..huhuhu

udin berkata...

@fRaMe+LenSeS

thanks singgah bro.. ala lu update ja entry kat blog tu.. kasi power2 punya.. InsyaAllah.. mesti da yg jd peminat setia nnt.. hehe.. ;)

@JUNKO-EL-HIDA

hehe.. maceh singgah sini k.. :)

kay_are berkata...

bagi aku lak, yang follow aku, yang terjah, yang aku bw aku follow je.. pas2 ade mase letak dalam bloglist.. yang view aku, ikut ske dorang je r nak follow or x. x pakse pun.. =)

udin berkata...

@kay_are

haha! i like ur style.. same with me.. aku pon mcm hg gak.. sapa2 yg mai ja blog ni.. follow ja.. cuma time kena ajak follow balik tu yg rasa mcm tak best ja.. tapi aku still follow gak.. kang tak follow ckp sombong lak.. mcm2 ragam dunia blog ni.. hurm.. ;)

atie berkata...

atie ikut je..org suruh follow sekalipun paksa..atie follow..klu dtg blog atie..tgglkan jejak..wlpun tak follow atie..atie pergi semula follow..tp tak mention pun follow..huhu..

tp fair la bg atie..atie baca blog2 yg atie follow guna google reader atie..

chocochoky berkata...

mmg xleh bla la kan, suh follow balik.. ;)

udin berkata...

hurm.. same with me.. masing2 da agenda sendiri dlm dunia blog ni.. mcm sy amalkan konsep persahabatan dlm dunia blog.. follow ja mana2 blog yg tinggalkan jejak.. tapi tak kisah samada diorang nak follow balik ka x.. cuma rasa tak best ja bila kena paksa follow.. but still follow gak ats niat persahabatan..

udin berkata...

@chocochoky

haha! tu la pasal.. ;)

CNEN AFI (dream chaser) berkata...

haa..ni mmg dah slalu terkena. kite tak soh pon org tu follow kite, atas masing2 lahh, dah follo tak yah soh kite follow balik. tak professional.

udin berkata...

@CNEN AFI (dream chaser)

huhu.. sabar jelah CNEN ye.. kalau BL layan je.. ;)

anizsDANbintang... berkata...

aku harap org yg follow aku mmg baca blog aku. kalau dia follow tapi tak baca,aku rasa mcm kelakar.

atie berkata...

i admit, bleh kata 10% je my follower yg dtg blog atie balik dan singgah komen..yg selebih ye..ntah2 tak ingt pun dah follow atie..haha...masing2 tnya diri sendiri la..apa tujuan follow tu..kalau atie..tak takut pun nak tekan butang follow byk2..ati bc dr google reader update entri org2 tu..contoh ye entri BL ni..menarik hati bila bc dr google reader..mmg confirm la tekan dan komen..hehe

udin berkata...

@anizsDANbintang...

haha!.. betol2.. ;)

@atie

nak wat mcm mana kan.. biarkan jelah mereka dgn dunia mereka.. huhu..

nuur an nor berkata...

ncek udin...ni nak bagi pandangan sikit.

saya sebagai org baru, rasa benda ni tak slah.macam sy sendiri.budak baru. nak follower yg rmi sbb ia mcm satu terapi.bukak blog tgk follower ramai.jadi, semangat berkobar2 nk menjerumuskan diri dlm dunia blog ni.

kalu follower yg beratus ribu blh lah ckp meluat dgn tren ni. tp saya tak pandang rendah kat dorg. kita win2 situation ape. tak rugi pon...

so pada sape yg pandang rendah pada kami bdk br yg mengharapkan org ikut blog kita, buanglah sifat 2 yer.tolong menolong amalan mulia.iya idok?huhu..peace

udin berkata...

@nuur an nor

hurm.. thanks 4 dat opinion ye..

begini cik nuur.. sy tak pandang rendah pon kat sapa2.. entry yg sy wat ni just nak bg pandangan peribadi ja bahawa tak best je bile da yg paksa follow diorang.. btw sy pon bdk baru gak.. blog ni pon baru dlm 6 bulan lebih mcm tu ja.. tapi lom penah lagi la nak paksa sapa2 follow blog sy.. cara sy follow blog org pastu tinggal komen atau jejak kat kotak jerit yg sedia ada.. ye mmg tak diakui bila tengok ramai follower yg follow rasa lebih semangat nak berblogging.. tapi adakah dengan cara paksaan itu dpt diterima oleh semua pihak? tak semua yg boleh menerima cara ni.. kalau sy tak kisah sgt.. just follow ja.. bukan susah pon.. klik ja kan.. haha! sbb niat sy wat blog ni pon utk tambah kenalan ja..

begini lah ye.. kalau entry yg sy wat ni da terguris hati sapa2 mintak maap la ye.. ni sekadar pandangan peribadi sy pasal isu follower ni k.. :)

RuBiE ZaiNuDdin berkata...

betol3..;)

nuur an nor berkata...

owh tidak ncek udin. sy tak marah kat kamu.

sebenarnya sejak hari pertama sy wat blog lagi, sy de terbaca kisah ni.kira super senior kita dlm dunia blog ni lah.hihi...entry awak ni yg ke 4 atau 5 yg meyatakan rasa ketidakpuashatian (betul tak ayat aku ni?) terhadap isu ni..

awak ok je sy tgk.bg respon baek n bpikiran terbuka. saya tau niat awak nk menegur sbb sy sendiri terasa.hihi..

meh sy share sikit. mula2 wat blog ni dekat 20 org sy follow dan sy tinggalkan jejak mcm tulis "sy follow awak.jempotlah dtg ke blog sy". hasilnya dlm 3 org je respon.hukhuk..cedey.

lama sket sy tgk rmi org wat ayat.."sy follow awak.plz follow me back". sy pon terkejut bc dan cuba buat jgk.nah ko.hasilnya sgt memberangsangkan!!!ramai plak yg follow.hihi..lawakkan???

kesimpulannya..bukan memaksa cuma menegaskan supaya korg sokong bdk baru cam kitrg ni.hihi..bukih mcm 2?

k.lah.tutup ceter.sume org de pandangan msg2 n bg sy, tak kesah follow walaupon blog 2 baru dan tak chantikk.ops..sbb kita belajar dr bajah.mungkin blog yg paksa kiter terkenal stu hari nanti.tak pasal2 kiter tumpang glamor?huhu...

n plg penting,ayat je pon.bukan paksa sambil letak pisau kat leher korg,hihi

peace y0o

udin berkata...

@RuBiE ZaiNuDdin

hehe.. ;)

@nuur an nor

it's ok.. no hal lah.. msg2 da pandangan sendiri.. lagipon ni isu follower ja kan.. peace no war k.. hehe.. ;)

momochan berkata...

agree!!momo pun follow org if momo suka baca blog dia.bukan sebab lain..lagipun tak suka la org pksa2 ni..n if ada org ltak kt shoutbox suruh follow pn momo wat tak tahu je.HEHE momo terjah blog diaorang tp xsemestinya nak kena follow :)

lain orang lain cara kan?

udin berkata...

@momochan

huhu.. lain owg lain ragam kn.. ;)

Miecyber berkata...

Bagi saya, follow takper, tak follow pun takper..terpulanglah pada masing masing...

Apa itu Skim Cepat Kaya ?

udin berkata...

@Miecyber

hehe.. that's right.. langkah terbaik bro.. ;)

H Y D E berkata...

haha...hampeh!!!

selalunya aku buat x taw ja komen2 camni...

udin berkata...

@H Y D E

haha!

Rabia Sensei berkata...

Terpulang pada diri masing - masing. Bagi saya dalam dunia berblogging ini kenalah saling bantu membantu. Kalau ada yang menjengah blog kita sekurang-kurangnya, sebagai tanda terima kasih kita berkunjunglah ke blog tersebut. Tapi, untuk jadi follower itu adalah tambahan. Terpulang pada niat masing2. Kadang2, ada org jd follower sebab minat ada pulak sebgi terima kasih. Yg penting jgn paksa org. "Hang jgn lupa follow aku yerk." Paksa tu namanya!

udin berkata...

@Rabia Sensei

hurm.. yup BL setuju dgn pendapat cik rabia.. mmg kita perlu saling tolong menolong antara satu sama lain dlm dunia blog ni.. especially yg masih baru.. sekurangnya bila follower bertambah bagi semangat sikit utk berblogging kan.. hehe.. yg ptg tak mau paksa2.. tak syok la mcm tu kan.. kita wat blog utk enjoy.. tambah kenalan.. kang pasal isu follower ja.. jadi menda lain lak.. hehe.. ;)

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)