~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Ahad, 20 Februari 2011

Semangat Yang Hilang

Assalamualaikum


as-salam korang.. apa kabaq? watpa hari minggu ni? BL baru balik dari market.. macam biasa la.. rutin harian hari minggu.. top up balik barang dapuq.. nak update blog pon dah jarang sekarang ni.. sehari satu entry ja.. kadang kadang tak da langsung.. so kali ni just nak merepek ja.. layan ja la dialog kat bawah ni.. huhu..



Ali : woit mat.. lama betoi tak jumpa hang! apa kabaq la ni?

Ahmad : alhamdulillah.. okey ja? hang lak apa kabaq? watpa lani? lama sungguh tak nampak muka..

Ali : aku macam biasa la bro.. makan tidoq! makan tidoq?

Ahmad : owh.. yaka.. tak try cari keja ka?

Ali : dah try macam macam dah bro.. tapi semua tak penah menjadi..

Ahmad: baguih la macam tu.. ada gak usaha cari keja.. takpa sabaq noh.. nanti ada la kan rezeki..

Ali : harap harap macam tu la.. cemuih aku hari hari dok mengadap PC ja.. 24 jam FB!..

Ahmad : haha.. keja gak tu kan.. awat tak mintak keja part time jadi guru sandaran ka.. keja kat McD ka.. tak pon keja kilang dulu ka??

Ali : guru sandaran aku dah apply banyak kali dah.. tak penah dapat! kalau setakat keja McD ka.. kilang ka.. tak minat la bro..

Ahmad : la.. macam tu pulak.. memilih sunguh hang ni.. la ni susah dapat keja wei!

Ali : aku bukan memilih wei.. tapi hang pikiaq tengok.. aku dah habis masa 3 tahun belajaq kat U.. kalau boleh nak gak la merasa keja yg setaraf dengan ijazah aku kan.. kalau setakat nak keja macam tu.. baik lepas form 5 terus keja ja.. tak payah masuk U ka.. apa ka.. kan?

Ahmad : aku paham.. memang la.. kalau boleh kita nak keja ikut kehendak hati kita kan.. tapi zaman la ni dah ramai sangat wei lepasan U.. diploma la.. ijazah la.. tu belom kira yg masters dgn PHD lak kan.. so hanya yg terbaik ja.. dan ada keistimewaan sikit dari mereka yg lain ja yg cepat dapat keja.. bila pikiar balik apa pasal masih banyak menganggur? padahal keja banyak kan kat luaq sana.. apa salahnya keja kilang dulu ka.. McD ka.. dapat jugak pendapatan kan.. tak pon mai jadi agen takaful macam aku ni.. walaupun sikit punya payah nak tarik client.. tapi sekurang kurangnya tak la buang masa macam tu ja kan..

Ali : wah! ayat macam perli aku nampak! memang betoi cakap hang tu.. aku bukan memilih sangat pon.. tapi kalau boleh nak yg setaraf dengan aku ja.. sedih wei.. dah macam macam aku apply.. KPLI dah.. SPA pon dah.. macam macam lagi la.. tapi semua tak menjadi..

Ahmad : takpa.. takpa.. sabaq.. rajin rajin la wat solat sunat Dhuha pagi pagi.. pastu malam pulak wat la solat sunat Hajat la kan.. hang dah cuba apa yg terbaik.. dah apply macam macam kan.. la masa untuk berserah pada ALLAH S.W.T. pula.. mesti ada punya rezeki nanti.. INSHA'ALLAH..

Ali : huhu.. INSHA'ALLAH..

Ahmad : ala.. kalau susah sangat.. kat umah hang kan ada tenet 24 jam.. try la wat blog.. ramai gak yg dah berjaya.. siap boleh jana pendapatan lagi.. tapi kena tau cara la..

Ali : blog? haha.. mmg dah lama aku wat menda tu.. cuma tak aktif sangat ja.. aku tau kalau kena cara.. mmg boleh jana pendapatan dgn tulis blog ni.. tapi macam mana? blog aku dah la bersawang.. dok ralit main games kat FB nuh..

Ahmad : la.. hang pon wat blog gak ka.. baguih! haha.. mai url.. nak follow.. hihihi..

Ali : orait.. tarak hal.. hang follow aku.. aku follow hang balik noh.. dah macam trend la plak.. haha..

Ahmad : hehe.. win win situation.. sama sama untungkan..

Ali : betoi2.. okey la bro.. aku da hal la.. nanti bila bila kita jumpa lagi.. boleh borak lama sikit.. hehe..

Ahmad : wokey.. aku pon nak sambung cari client nih.. kalau hang tak da apa nak buat.. mai la join aku wat bisnes takaful ni.. kalau tau cara.. duit masuk beb! amacam?

Ali : hehe.. takpa.. takpa.. aku balik pikiaq dulu noh.. jumpa lagi nanti.. assalamualaikum..

Ahmad : waalaikumussalam.. wokey jumpa lagi nanti.. jangan lupa update gak blog tu.. malam ni aku datang terjah.. hehe..

Ali : haha.. okey bro..




p/s: haa.. bosan tak tau nak wat apa.. korang layan la apa yg BL merepek ni.. huhu..

19 ulasan:

bunga berkata...

hahhaha..tapi betul nak dapat keje ngn setaraf ngn pengajian kita susah skrg..bunga dulu pom jual air je..tapi lepas setahun jual Alhamdulillah baru dapat kje ok cikip..

udin berkata...

@bunga

betoi2.. pelan2 kayuh.. hehe.. :)

Sunah Mohammad berkata...

ni cite sebenar ke? nak terjah sekali blog kawan tu...:D

udin berkata...

@Sunah Mohammad

haha.. ni sy merepek ja lah kak sunah.. takda kaitan dgn sapa2.. :D

sophie berkata...

Setuju sgt.. Kalau dah habis diploma ke ape,x salah pun nak keje McD ke 7E dulu.. Ada gak pendapatan dari dok umah menganggur je..

wahida berkata...

mmg susah nak carik keje skang...jgn memilih, itu yg penting..

salam kenal dan salam ziarah, saya dah follow, kalau sudi follow me back k!!

~...AmALinA....~ berkata...

ingatkan betoii..hihihihi

Dda Ly berkata...

singgah dr IR...salam kenal..
rajin2 jengah la blog saye k..:)

http://laydie-dda.blogspot.com

cik_hani berkata...

wuhuhuhuu da la sy demam bca teros kiok..hahaha nway da follow u back.. :))

nazrul ashraff berkata...

lama tak datang sini!! again..banyak yang diselitkan kat sini.. pasal kerja..pasal kelulusan..pasal bank takaful bla bla bla *ingt nk promote benda tu!* haha,,

udin berkata...

@sophie

yup.. that's right! :D

udin berkata...

@wahida

yup.. betol2.. salam kenal gak wahida ye.. :)

udin berkata...

@~...AmALinA....~

hehe.. saja tak tau watpa.. merapu ja la kan.. ;)

udin berkata...

@Dda Ly

salam kenal gak cik Dda Ly.. thanks 4 coming.. :)

udin berkata...

@cik_hani

alahai.. demam eh.. huhu.. cian lak.. thanks ye sudi singgah sini.. :)

udin berkata...

@nazrul ashraff

haha.. thanks bro sudi terjah sini..

Mr Ashz berkata...

Kalau dah rezeki, x kemana bro.. Kita usaha, ALLAH yang tentukan. yang penting, kite terus mencuba dan terus berusaha yaww!! hehe..

Golden Rose berkata...

hehehe...biasela tu...thanks sudi jadi my follower

udin berkata...

@Golden Rose

hurm.. ragam budak2 habis belajar mcm ni la kan.. btw thanks 4 coming ye.. :)

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)