~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Sabtu, 12 Februari 2011

PENYAKIT KAT KEDAI MAMAK

Assalamualaikum




haa.. sapa yg tak penah makan kat kedai mamak? rata rata mesti ramai yg penah kan.. especially time musim bola.. memang laku habis.. sampai tak cukup meja dengan kerusi.. namun tak semua la kan yg gemar makan kat kedai mamak ni.. macam BL ni tak leh kata apa la.. agak kerap gak la lepak kat kedai mamak.. memang tak sah kalau tak p.. menu paling feveret roti canai 3 rasa.. memang terbaek.. madu ada.. planta ada.. telur pon ada.. di tambah lak dengan teh tarik.. fuh mantap.. memang mantap.. harga pon mantap gak la kan.. haha..

berbalik ke menu utama.. sambil2 dok main FB tadi.. terjumpa satu laman FB ni.. TOK WAN 2.. tertarik dengan satu isu berkaitan penyakit kat kedai mamak ni.. sebelum ni memang dah penah terbaca gak tentang pendedahan berkaitan isu kat kedai mamak ni.. di tambah pulak buah mulut mereka yg penah terkena kan.. namun buat tak tahu ja.. tapi bila terbaca isu penyakit kat kedai mamak ni.. rasa lain macam lak.. tak sangka lak sampai macam tu sekali.. huhu..








Penyakit Pendatang Asing Yang Kerja Kat Kedai Mamak: BACA!-jangan abaikan


sekadar memanjangkan..

Paparan saya, Tafsiran anda....

Ambil Pekerja Asing Tamparan Hebat Bakal Berlaku

Sebagaimana semua sedia maklum, saya mempunyai ramai pelanggan. Pagi tadi saya telah berborak mengenai penyakit-penyakit 60-an bersamanya.

Uncle M: Tahu tak sekarang ini penyakit-penyakit macam batuk kering (TB),sifilis, hepatitis B & C, kudis, sakit-sakit kulit, sakit mata merah dah datang balik ke Malaysia.

Hanief: Saya tak berapa pasti pula.

Uncle M: Saya ni selalu berkumpul dengan kawan-kawan, ada yang doktor, peguam, NGO sana-sini. Semua profesional. Semua akan bawa topik isu semasa untuk dikongsi. Salah satunya ialah isu penyakit ni.

Hanief: Yang saya tahu, penyakit-penyakit tu popular zaman datuk dan nenek saya dulu. Negara kita masa 60-an tak cukup bersih dan ubat-ubatan lagi.

Uncle M: Tahu tak mana puncanya?

Hanief: ...

Uncle M: Kedai Mamak.

Hanief: Haha... Kedai Mamak?

Uncle M: Memang orang gelak berdekah-dekah bila saya cakap kedai Mamak.

Hanief: Tapi kenapa dengan Mamak?

Uncle M: Bukankah diorang guna pekerja asing dari India ? Ada yang bawa penyakit TB, paru-paru dan macam-macam lagi. Lepas itu dia pun potongkan roti canai kau.

Hanief: Hahahaha...

Uncle M: Ada kawan saya seorang kena satu penyakit pelik lepas makan di kedai Mamak. Bila jumpa doktor, kata doktor bukan TB, tapi sakitnya serupa TB, tanda-tandanya seperti TB. Akhirnya, doktor itu sahkan yang virus TB itu dah lalui proses mutasi. Jadi, ini satu penyakit baru.

Hanief: Dah pulih ke dia?

Uncle M: Doktor tak ada ubat lagi. Macam tu juga.

Hanief: Seram juga dengar ni. Memang pendatang asing ni tak ada pemeriksaan kesihatankan?

Uncle M: Mana ada. Datang naik kapal terbang pun tak ada. Itu yang naik tongkang? Lagilah!

Hanief: Baru-baru ni kerajaan nak jadikan Malaysia sebagai pusat transit pelancongan, tak payah guna visa.

Uncle M: Itu semua mengarut. Konon singgah Malaysia transit lawat sekejap. Tapi penyakit dia? Siapa tahu?

Hanief: Ada kemungkinan ke dia hilang pergi cari kerja.

Uncle M: Apa pula tak boleh? Mula-mula datang naik kapal terbang. Lepas tu tak nak naik kapal terbang. Nak duduk cari kerja pula. Itu yang Indonesia datang naik tongkang. Siapa boleh kawal?

Hanief: Betul juga. Orang kita sendiri yang undang padah ambil pekerja asing ni. Kedai Mamak memang suka ambil pekerja asing.

Uncle M: Tahu pun. Saya dah lama tak makan kedai Mamak. Sebab pekerja asing itu mana ada dapat suntikan Polio, TB, BCG dan lain-lain. Orang Malaysia ada
semua tu. Sekarang saya makan di kedai Melayu saja. Tapi itu pun saya tanya, ada tak pekerja Indonesia. Kalau ada saya tak makan. Buat apa saya bayar untuk dapat penyakit?

Hanief: Betul juga tu. Tapi bolehkah kerajaan buat syarat tengok rekod kesihatan. Atau pun beri suntikan?

Uncle M: Suntikan boleh kita beri. Tapi kosnya siapa nak tanggung? Tahu tak yang datang ke Malaysia ni lebihnya yang bawa penyakit daripada bawa untung? Katakan negara kita dapat untung RM10 juta setahun. Tapi kita nanti terpaksa belanja RM100 juta untuk basmi penyakit yang dibawa pendatang asing.

Hanief: Logik juga ya?

Uncle M: Nak buat untung ke? Nak kumpul penyakit? Jadi kau fikir-fikirkanlah lepas ni.

Hanief: Ini kali pertama saya dengar. Kalau dahulu, paling hebat pun cerita Mamak rendam seluar dalam.

Uncle M: Itu cerita biasa. Konon nak bagi laris dan sebagainya. Tapi penyakit ni boleh terbang melalui udara, air dan serangga. Ada satu restoran Mamak tu siap gantung kalimah Allah S.W.T dan Muhammad S.A.W. Siap pasang ayat Quran lagi. Rupa-rupanya India . Ayam ambil dari pembekal Cina tak sembelih pun. Pembekal Melayu mahal. Kemudian sayur, kadar racun
serangga dia tinggi.

Hanief: Itu saya pernah dengar. Orang Bangladesh buat pendapatan sampingan dengan tanam sayur tepi pusat pelupusan sampah. Lepas itu jual di pasar.

Uncle M: Air pun boleh menyebabkan kematian juga. Sebab air kita ada klorin. Klorin ni boleh buat kita mati. Bagi arnab ke ikan, pasti boleh mati. Kalau manusia mungkin pening-pening saja. Kemudian telan Panadol. Panadol ni dia tipu otak kita saja. Sakit masih ada, tapi tak rasa.

Hanief: Painkiller ke?

Uncle M: Yalah! Sebab itu tak rasa sakit lepas makan. Semua instant . Itu kalau tak silap dalam teh tarik tu, dia campur sikit serbuk daun ketum. Itu yang lepas minum tu rasa pandang kejap jauh, kejap dekat. Ramai orang suka teh tarik.

Hanief: Biar betul! Rasa macam Malaysia ni dah diprojekkan untuk terima satu peperangan dalam bentuk bawaan penyakit. Macam warga Red Indian di Amerika
dulu.

Uncle M: Itulah. Ada pelbagai andaian. Kita ramai yang suka makan di kedai Mamak. Sebab? Sama-sama Islam. Kau fikir-fikirlah sendiri.

Hanief: Kenapa dalam berita tak ada laporan pun?

Uncle M: Kawan saya doktor pakar di Hospital Selayang. Kata dia, kerajaan terpaksa rahsiakan. Dia tak nak orang Malaysia panik. Bayangkan berapa juta pekerja asing ada di Malaysia ?

Hanief: Betul juga. Restoran Mamak pun berlambak dalam Lembah Klang .

Liana meninggal dunia akibat batuk kering ...akibat penyakit batuk kering di rumah keluarganya di Taman Pangkalan Barat Mewah, Pasir Puteh di sini semalam.

dari Kosmo

Amaran tibi ....jangkitan penyakit batuk kering atau tibi sekitar Lembah Klang semakin membimbangkan apabila meningkat daripada 1,253 kes pada 2007 kepada
1,387 kes sepanjang 2008 dengan tujuh kematian.
from Harian Metro - Apr 4, 2009 10:28 AM

Ketua Biro Utusan Perlis meninggal dunia ...akibat penyakit batuk kering
(Tibi).
from Utusan Online - Jan 8, 2009 10:23 AM

Hasil kajian INFORMM diiktiraf ...taun dan batuk kering .
from Harian Metro - Jun 10, 2008 11:46 AM

Kelonggaran eksport kera ditarik balik elak wabak
.... batuk kering (TB) dan hepatitis.
from Berita Harian - Feb 2, 2008 10:27 AM

Bekas polis derita sakit ...akibat penyakit batuk kering dihidapinya sejak enam tahun lalu menyebabkan kerosakan paru-paru.
from Berita Harian - Jan 24, 2008 9:49 AM

Tiga peratus warga asing bawa penyakit ... batuk kering , sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun.
from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM

Tiga peratus warga asing bawa penyakit ... sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun.
from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM

4,000 pendatang bawa sifilis ...kelamin jenis sifilis apabila diperiksa semula dalam saringan kesihatan selepas sebulan berada di negara ini, sepanjang tahun lalu.
from Harian Metro - Nov 14, 2007 9:40 AM

2,571 mati dalam penjara, pusat tahanan ...depoh tahanan pendatang tanpa izin, meninggal dunia akibat pelbagai penyakit sejak 1999 sehingga tahun lalu.
from Berita Harian - Mar 24, 2009 9:04 AM

Pendatang hidap HIV dihantar pulang ...menghidap pelbagai penyakit kronik termasuk HIV selepas menjalani pemeriksaan kesihatan sebaik tiba di negara ini.

dipetik dari Harian Metro

Salam Ukhuwah..~


sumber: Tok Wan 2




p/s: huh!? biar betoi sampai macam ni sekali.. lepas ni kena kurang la lepak kat kedai mamak.. hurm.. apa pendapat korang lak? hehe.. ;)

10 ulasan:

antudegil berkata...

too much speculation. very informative. nais!

Entri Terkini : Parody Sempena Sambutan Valentine’s Day

udin berkata...

@antudegil

yeah! that's right.. byk sgt spekulasi kan.. hurm.. ;)

sophie berkata...

Makk aii macam bahaya je..Nak makan roti canai katner lak pasnie..

Cekodok berkata...

aduh.. makan cekodok jugak sedap....

nuur an nor berkata...

kalaulah da sampai tahap mcm tu, nape tak bawak hal ni ketengah????tak bulih dibiarkan pekara ni berleluasa..

Nina Nurziana berkata...

yurk!! geli geleman den..

udin berkata...

@sophie

huhu.. betoi2..

@Cekodok

haha.. my feveret gak tu.. ;)

@nuur an nor

tu lah.. sepatotnya isu mcm ni didedahkn.. bukan disorok2 kan.. huhu..

@Nina Nurziana

meremang habis satu badan.. ;)

Pjaz a.k.a kud0o berkata...

eee..
meremang sungguh,loya pun ade
tanam sayur kat tempat pelupusan sampah,
sapa nak makan??

PutRi_nAdiA berkata...

amat takot skali apabila mmbaca bnde ni,, apekah betol.? ummmm pnting nyyyyy

udin berkata...

@Pjaz a.k.a kud0o

huhu.. betoi2.. sapa yg lalu kn.. tak patot2..

@PutRi_nAdiA

hurm.. sy sekadar brkongsi apa yg sy baca.. tapi mungkin gak ada kebenarannya kan.. huhu..

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)