~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Sabtu, 11 Disember 2010

GOGOPLATA

Assalamualaikum


hari ni BL masih g nak wat entry pasal seni bela diri.. tapi sebelum tu BL nak ampa korang usha dulu gambaq kat bawah ni..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V






ampa korang kenai tak  sapa mamat ni? kaki gusti kompem kenai punya lah.. tak kenai jugak??? baik lah mai BL kenai kan sapa dia nih kat ampa korang.. dia nih merupakan ahli gusti profesional bagi rancangan televisyen sukan gusti World Wrestling Entertaiment (WWE).. mendapat nama gelanggang sebagai "THE UNDERTAKER" atau dalam bahasa melayu si pengali kubur.. haha.. bunyi ganas macam kelakar ja kan.. wokey.. siyes kang melalut menda lain plak BL ni.. kongsi info sikit pasal dia ni.. nama sebenar Mark William Calaway.. dilahirkan pada 24 mac 1965 di Houston, Texas, U.S.. merupakan bekas juara dunia sebanyak 7 kali sehingga kini.. memecah rekod tanpa kalah sebanyak 17 kali di gelanggang WrestleMania..

wokey berbalik kepada tajuk entry untuk hari ni.. apa kaitan si mamat undertaker ni dengan seni bela diri plak kan.. try ampa korang layan dulu video kat bawah ni plak k.. maybe ampa korang dah dapat agak apa yg BL nak sampaikan.. haha! :D


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V





apa macam dah tengok video tu?? dah dpt agak apa yg BL nak sampaikan??? tak dapat jugak??? wokey tarak pa mai BL jelaskan..




apa yg BL nak sampaikan ialah tentang teknik penyerahan (Submission) yg si undertaker lakukan pada setiap lawannya tu.. teknik ni digelar "HELLS GATE" kalau dalam bahasa melayu pagar neraka.. haha.. bunyi ganas seyh!.. untuk pengetahuan ampa korang teknik hells gate ni diciplak atau diubahsuai dari teknik penyerahan Brazilian Jiu-Jitsu atau Jiu-Jitsu Brazil yg dikenali sebagai GOGOPLATA.. teknik ini juga digelar sebagai Kagato-Jime dalam istilah Judo.. seperti yg ampa korang tengok dlm video di atas teknik ini memerangkap lawan dengan mengunci leher lawan.. melalui teknik ini akan memberi tekanan pada bahagian leher pihak lawan dimana akan menyebabkan sekatan nafas akan berlaku.. fuh! dasyat gak teknik nih.. meh layan video kat bawah ni pulak..


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V


video ini menerangkan langkah asas untuk melakukan teknik GOGOPLATA ni..



sampai sini saja kot apa yg BL nak sampaikan hari ni.. sekain.. wasalam.. :)




klik sini utk info berkaitan Gogoplata, Brazilian Jiu-Jitsu, The Undertaker




BL: amaran!!! jangan sesekali melakukan aksi tersebut tanpa pengawasan jurulatih yg bertauliah..hehe! :D

2 ulasan:

Cikgu Fikri berkata...

Pergh..
sakit tu kalau leher terkunci...
xdpt nak mencekik sepuas hati...
anyway, good info..
bru dpt tahu psl gogoplata ni.,. :)

udin berkata...

haha..
kalau xdpt mencekik xpa g..
takut arwah terus la.. :D

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)