~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Ahad, 3 April 2011

Tip Untuk Mereka Yang Sering Gagal Peperiksaan

Assalamualaikum




hurm.. korang sering gagal dalam peperiksaan? berasa kecewa? segan bila ibu bapa bandingkan diri anda dengan anak anak kawan mereka.. sedangkan anda telah lakukan sebaik mungkin untuk lulus peperiksaan tersebut.. namun masih lagi gagal.. apakah alasan anda? maka jika ada siapa mempersoalkan sebab apa anda gagal dalam suatu peperiksaan.. mungkin ini alasan terbaik untuk mereka.. hehehe.. selamat mencuba..



ALASAN TERBAIK UNTUK STUDENT YANG GAGAL EXAM..


Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah pelajar/mahasiswa bila mereka tidak lulus ujian, sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun mereka tidak sempat..

Tahukah anda, setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai tahun akademik … Mari kita kira!

Hari Minggu
52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari istirehat. Baki tinggal 313 hari.

Hari Cuti Umum
Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, dsb… Baki tinggal 283 hari.

Cuti Semester
Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, anggaplah lebih kurang 60 hari. Baki tinggal 223 hari.

Tidur
Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari digunakan untuk tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat
Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam setahun. Baki tinggal 95 hari.

Bermain
Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling tidak memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Makan
Sekurang-kurangnya selama satu hari kita habiskan sejam untuk makan atau minum,hilang lagi 15 hari. Baki tinggal 65 hari.

Berborak
Jangan lupakan, bahawa manusia adalah makhluk sosial yang memerlukan berinteraksi dengan orang lain. Kita ambil 1 jam sehari untuk berbual. 15 hari terpakai lagi. Baki tinggal 50 hari.

Sakit
Manusia memang kadangkala sakit, tak kira teruk atau pun tak. Paling tidak 5 hari dalam setahun dikira. Baki tinggal 45 hari.

Exam
Exam itu sendiri biasanya dilakukan selama 2 minggu persemester. Bererti, 24 hari sudah dikhaskan untuk exam.
Baki tinggal 21 hari.

Refreshing
Untuk menyegarkan fikiran, refreshing itu perlu. Tgk wayang dan jalan-jalan paling tidak dihabiskan 5 hari dalam setahun. Baki tinggal 16 hari.

Surfing Internet
Zaman sekarang ni mesti layan internet untuk mengetahui perkembangan isu semasa atau layan facebook atau paling tidak pun layan blog isuhangat. Kira paling sedikit masa pun purata sejam sehari, kita memerlukan 15 hari setahun.

Jadi baki tinggal 1 hari.

Satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI….!!! Mana boleh belajar!


sumber: sini


p/s: dimana ada kemahuan.. disitu ada jalan.. jangan hanya mencari alasan semata mata.. sebaliknya fikirkan jalan terbaik untuk majukan diri.. :)

14 ulasan:

nabielahuda berkata...

hahaha. alasan terbaik wokk! :D

udin berkata...

@nabielahuda

hehe.. nak lepas diri punya pasal.. otak mesti mau jalan.. ;)

~hAKim ZaiLAn~ berkata...

HAHHAHHAHH!!tergelak besar aku baca..memang tak dapat disangkal lagi...hahhah...tapi yg berjaya tu camne?hahah

udin berkata...

@hakim zailan

tu pasal tip ni utk yg kantoi exam ja.. kira nak bagi sedap ati la.. yg berjaya tu mmg diorang terbaek la kan.. kalau nak berjaya pandai2 la korek rahsia diorang mcm mana.. ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

masa kita ni berputar laju...jika leka habis la.gunakan masa sebaiknya..insya Allah berjaya

udin berkata...

@lydia miza

yup.. nasihat yg terbaek.. thanks.. :)

Sunah Mohammad berkata...

hahahaha! adessss...alasan! :p

Miecyber berkata...

Membuat persediaan awal adalah yang terbaik...

Hotel ayam

Manja (let it be my sweet name) berkata...

alasan yang bagus untuk kaki pemalas study>>>> (manja) hehe

bunga berkata...

haha..bagus gak alsan2 ..ahha

udin berkata...

@sunah

haha! ;)

udin berkata...

@Miecyber

yup.. betoi2.. thanks bro.. ;)

udin berkata...

@manja

hehe.. ;)

udin berkata...

@bunga

tip utk lepas diri ja.. ;)

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)