~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Sabtu, 15 Januari 2011

kisah guru dan anak muridnya

Assalamualaikum..




fuh sodap pekena black pepper steak tadi.. lama tak makan.. dapat menambahkan lemak lemak di badan.. hehe.. malam ni BL nak share dgn korang pasal kisah seorang guru dengan anak muridnya.. sebelum tu BL nak tanya brapa ramai kat dunia blog ni merupakan seorang guru.. atau penah mejadi guru.. tak pon bakal menjadi guru.. tak kisah la.. guru tadika ka.. guru sandaran ka.. guru silat ka.. janji status sebagai seorang guru.. ada tak.. apa perasaan korang menjadi seorang guru? best ka.. tak best.. 

bila BL tanya member member BL yg penah jadi guru ni.. da yg cakap pening kepale la.. banyak karenah la.. itu lah.. ini lah.. itu pendapat member BL yg dah tension sangat jadi guru.. tapi ada juga yg bangga jadi guru ni.. bagi diorang kerjaya seorang guru ini cukup istimewa bagi diorang.. 

sebenarnya BL pon penah berminat juga nak jadi guru sebelum ni.. tapi apakan daya tak da rezeki.. penah gak apply nak jadi guru sandaran.. tapi tak penah dapat.. KPLI lagi la.. just sekadar apply je la kan.. tapi BL tak kisah.. dah bukan rezeki BL nak wat macam mana kan.. huhu.. wokey malas nak mengarut panjang.. jom jemput baca kisah guru dan anak muridnya ini.. hehe :D


dialog ini antara seorang guru pendidikan seni dan anak muridnya ketika mengajar di dalam kelas budak budak darjah satu.. so korang paham paham jelah macam mana karenah budak budak ni kan..


Cikgu Rohani: murid murid dah siap lukis belom?

semua diam sahaja.. ada yg tersengeh sampai nampak gusi.. da yg mengaru garu kepala.. da yg macam blur semacam ja pon ada.. then salah sorang muridnya menjawab...

Amri: dah siap chekgu..

dengan penuh perasaan excited nak tgok apa yg dilukis oleh muridnya itu maka cikgu Rohani berjalan dengan lengang lengoknya ke meja anak muridnya itu.. lalu terpandang satu lukisan.. dia jadi heran..

Cikgu Rohani: aik? lukisan apa yg kamu buat ni Amri? kosong ja cikgu tengok?

Amri : mana da kosong.. kan saya lukis gambaq kuda makan rumput cikgu!

Cikgu Rohani : hurm, kalau macam tu rumputnya mana? cikgu tak nampak pon?

Amri : memang la cikgu tak nampak.. rumput tadi sudah habis di makan kuda cikgu..

Cikgu Rohani : haish! kamu ni Amri.. kalau macam tu mana pulak peginya kuda? tak da pon cikgu tengok?

Amri : memang la tak da.. kuda tu dah pergi cikgu! dah rumputnya pon dah habis, watpa kuda nak dok kat situ lagikan?

Cikgu Rohani : hurm.. macam macam kamu ni.. dah cepat lukis gambar lain pulak..


hahaha! penah tak sapa sapa bergelar cikgu penah alami peristiwa macam dialog kat atas ni.. mesti penin kepala bukan.. kadang kadang budak budak ni pon kelakar jugak.. silap silap cikgu pon boleh kena kelentong.. haha!


p/s: kepada guru guru di luar sana.. lakukan profesion ini dengan sebaik mungkin.. jasa jasa korang memang tidak ternilai.. bimbinglah anak anak ini semoga menjadi insan yg berguna di masa akan datang..

6 ulasan:

ch!natsu berkata...

he mmg byk dugaan jd cikgu nie kan..
tp klu dpt ank murid cmtue nak mrh pun ada kelakar pun ada.. huhu~

Mahfuzah Husna Zulkifli berkata...

Salam. Nak conteng2 sini. Kanak2 skrg dah pndai twist ayat bagi org dewasa pening. Tapi logik juga apa yg diberitahu tu.

P/S: I like ur style. Beri salam on every post. Mmg itu ayat prtama yg patut kita tulis. Congratz!

Kisah Menarik Tentang Kanak2...

udin berkata...

@ch!natsu

hehe.. betoi2.. mmg byk dugaanya.. lebih2 yg jenis keras kepala.. nak di pukul silap haribulan mai surat saman dari mak bapak.. hurm..

udin berkata...

@Mahfuzah Husna Zulkifli

wasalam..

hehe.. sape2 yg penah jd cikgu tahulah mcm mane penangan budak2 ni kn..

nazrul ashraff berkata...

haha..pernah gak terpikir nak jadi cikgu..pernah jadi mentor n kena ajar budak2 math and add math.. ahakz..sangat susah..& degil..bila buat kelas, tak nak datang, ye la, mentang2 rakan sebaya a.k.a. sama umur..aisy..bengkek jewp..

udin berkata...

@nazrul ashraff

huhu.. mmg cabaran kalau nak ajar yg sebaya dgn kita.. yelah dah umur sama kn.. silap haribulan kena kutuk pulak.. hurm..

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)