~> KONSERT TERHANGAT DI PASARAN <~

Selasa, 29 Mac 2011

Laptop Pertama Di Dunia

Assalamualaikum


haa.. di era yang serba canggih ini boleh dikatakan ramai yang sudah mampu memiliki sebuah komputer peribadi sendiri di rumah bukan.. malah tidak dinafikan ramai yang sudah mampu untuk memiliki sebuah laptop sendiri terutama golongan pelajar.. namun tahukah anda tentang laptop yang pertama kali di cipta di dunia ini? laptop yang pertama kali di cipta ini di namakan Osborne1..



di tahun 1970-an gagasan komputer peribadi portable pertama diilhamkan oleh Alan Kay di Xerox PARC.. kemudiannya beliau menerbitkan gagasan itu.. gagasan itu segera disambut positif, yang akhirnya disepakati nama untuk projek laptop pertama adalah Osborne1.. produksi pertama pada tahun 1981 oleh Adam Osborne, seorang yang bekerja di penerbitan buku, beratnya sekitar 11 kg.. raksasa ini dilengkapi dengan layar monitor 5-inci, kelihatan seperti sebuah telefon bimbit yang berukuran raksasa, skrin yang kecil dalam sebuah mesin yang besar..








Osborne 1 (spec):

Introduced: April 1981
Price: US $1,795
Weight: 24.5 pounds
CPU: Zilog Z80 @ 4.0 MHz
RAM: 64K RAM
Display: built-in 5" monitor

53 X 24 text
Ports: parallel / IEEE-488

modem / serial port
Storage: dual 5-1/4 inch, 91K drives
OS: CP/M

Osborne1 menggunakan sambungan listrik dengan bateri cadangan opsional, serta menggunakan dua floppy drive ukuran 5 ¼ inci, modem port, keyboard, bateri pack dan dijual dengan harga sebesar $1800.. ibarat ahli Sumo sedang lari pecut 100 meter, cuba anda bayangkan? ini bukanlah sebuah laptop dalam erti yang sebenarnya.. meskipun boleh dibawa kemana-mana, tapi seakan-akan kita menggendong anak berumur sekitar 3-4 tahun kemana-mana..


sumber: klikunic

6 ulasan:

gadis oren berkata...

uihh dasyatnyer , ni mau kejang urat tangan nk cebet p mana2 . huhu

||aLeaSaRa|| berkata...

mak aiiii...kalaulah laptop zaman sekarang still maintain macam ni gamaknya kite tak buatlah blog huhu.ni baling anjing bukan takat pengsan lagi dah he3...tq 4 this info.

udin berkata...

@gadis oren

haha.. serupa bawa beg balik kg ja besaq mcm ni..

udin berkata...

@aleasara

anjing tgok pon dah lari.. hehe..

a!Na berkata...

besa gle ney. kalo la laptop skunk pon cney, better ade desktop kot.. haha

udin berkata...

@a!Na

haha! betoi2.. kalau jenis mcm ni.. better pakai PC lagi.. :D

~> JURI AWAM <~

Get this widget

~> GENRE <~

Berita (95) Artikel (87) Perasaan (87) Santai (46) Renungan (40) Segmen (38) Informasi (35) Lawak (32) Aku (25) Isu (17) Muzik (14) Blog (13) Hukum (13) Pendapat (13) Kisah (12) Maharaja Lawak (12) Maharaja Lawak Mega (12) Ramadhan (10) Tokusatsu (10) Bloglist (9) Lirik (9) Tip (9) Puasa (7) Sukan (6) Band (5) Filem (5) Laman Sesawang (5) Misteri (5) Raya (5) Tahun Baru (5) Aidilfitri (4) Anime (4) Facebook (4) Kerjaya (4) Review (4) Tokoh (4) Yahudi (4) Gusti (3) Hari Lahir (3) Iklan (3) Petua (3) Seram (3) Teka Teki (3) Doa (2) GA (2) Kempen (2) Kesihatan (2) Motivasi (2) Penyakit (2) Seni Bela Diri (2) Tag (2) Tarikh (2) Aidiladha (1) Contest (1) Drama (1) Illuminati (1) Maal Hijrah (1) Manga (1) Merdeka (1) Mukadimah (1) Nuzul Al-Quran (1) Perkenalan (1) Raja Lawak (1) Resepi (1)